fredag 15. november 2013

Hvorfor?

- I dag skal Mamma følge deg i barnehagen. Sier han. Pappaen. Gir henne glasset med melk
- Hvorfor det? svarer hun. Hardt. Tydelig misfornøyd med vaner som brytes.

Og jeg skvetter. Fordi jeg ikke har hørt henne bruke det ordet før. Hvorfor. Ikke så direkte. Hun har stort sett bare fulgt på. Sagt ja. Eller tydelig nei. Så fullstendig prisgitt våre planer  Våre valg.

Og det er hun jo fortsatt. Men nå lurer hun altså på hvorfor.


10 kommentarer:

Åshild sa...

Rundt 4 års alder stiller unger utallige hvorfor-spørsmål. Barnepsykologer kan sikkert beskrive denne perioden godt.
Jeg tenker at det bare er en naturlig del av utviklingen, både av ordforråd og innebygget nysgjerrighet. Så ikke oppfatt det negativt, og ikke lag en lang begrunnelse/forklaring til henne på sånne spørsmål. Unger liker korte og greie svar.

Her på Sandaker sa...

Hei Åshild. Takk for god kommentar:) Jeg tolket egentlig ikke spørsmålet negativt altså. (Selv om jeg nå ser at det kan tolkes slik ut i fra teksten min.) Jeg ble heller fascinert av at hun brukte ordet så riktig. Litt stolt i grunn, hehe, over at hun spør og sier i fra. Også skader det jo ikke å gjøre seg opp noen tanker innimellom, om hvor prisgitt de små er sine foreldre.

Diaperdiva sa...

For et par uker siden startet "hvorfor" perioden her i huset også.. Jeg husker også godt når hun sa det første gang. "Hvorfor deeet?" Alt stoppet opp, hva sa hun?? Enig i at det var en ganske så spesiell, og ja.. stor dag ;) Så nå har vi jo ganske så spennende samtaler, for hun reflekterer jo!! Lillejenta mi;) Jaja, de spennende samtalene er mye i denne dur: "Hvorfor flyr fuglen" "Fordi den har vinger" "Hvorfor har den vinger" "Fordi den er skapt med det" "Hvorfor det?" Og sånn forsetter det..;)
Ha en god helg Carina!! :D

Anonym sa...

Herlig alder! Her har ennå ikke "hvorfor det?" blitt brukt, men det er mye "hva er det?" og "se på han/hun/det". Mye god underholdning i 2-3 åringer, og veldig gøy når de bruker språket mer og mer :-) Og jeg oppfattet ikke innlegget som negativt, heller motsatt. Men det er kanskje fordi jeg har barn på samme alder!

Livet i Casa Didriksen sa...

Men for en kjekk ting å få et "hvorfor" på. Det finnes jo sikkert en fin forklaring på hvorfor mamma skal følge i barnehagen... Verre er det når "hvorfor har vi tær?" kommer. Eller "hvorfor er du mammaen min?" eller "hvorfor ser den mannen så rar ut?" kommer.. Gled deg til utallige hvorfor. De gir mye glede og mang en latter, men et par går hår må du regne med...

Her på Sandaker sa...

Diaperdiva: Hehe, ja her stoppet også alt opp. Det er stas! Og ja, det aner meg at man blir en anelse svett etter hvert.. Alt man må kunne! Her har det foreløpig blitt med det ene "hvorforet".. Jeg venter spent på fortsettelsen. Ønsker deg og dine en fin helg tilbake!!;)

Her på Sandaker sa...

Anonym: Ja, det er virkelig moro å følge med på språkutviklingen altså! Det er mye latter om dagen, for å si det sånn;) Hittil kun et "hvorfor" her, meg mye "hva heter det?" ;) God helg!

Her på Sandaker sa...

Casa Didriksen: Hehe, det har du jammen rett i. Pappen skulle rekke er møte, det skulle ikke mammaen. Og neste dag var alt tilbake ved vanlige rutiner;) Som sagt kun blitt med et "hvorfor" her i gården, men det aner meg at man kan bli litt svett etter hvert. Evt målløs. (Jeg pugger fuglenavn for harde livet..for å si det sånn.) God helg til dere!

Her på Sandaker sa...

Autokorrektur.. Det går litt fort med kommenteringen her;)

Anonym sa...

Så herlig :-) Her har også hvorfor det-fasen akkurat starta. Han går aldri tom for "hvorfor det", og setter meg stadig sjakkmatt. Det blir noen "det veit jeg ikke" i løpet av ei uke, og det pareres selvsagt med "hvorfor det?" "Fordi selv om Mamma veit mye er det også noe jeg ikke veit". "Hvorfor det?"
..
:-)