fredag 22. mars 2013

Morfar

Noen ganger blir jeg litt skremt. Som når jeg forteller folk at Anna skal tilbringe helgen hos Morfar. Kun Morfar. Fordi Nanna, Morfars kone, er bortreist akkurat denne helgen. - Oy, sier folk da. Oy. - Så tøff han er. - Og så tøffe dere er. Sier de ofte, og ler.

Og da skvetter jeg. For jo da, selvsagt var det annerledes før. Selvsagt er det en generasjongreie. Selvsagt vet jeg at far oftere stod på sidelinjen tidligere. Og jo da, vi har en relativt ung Morfar. Som aldri har stått på sidelinjen. Og ja, så kommer de skitne klærne tilbake i fulle bæreposer. Sammen med en vaskeklar Bamse. Men det hadde jeg i grunn ventet av en hver person som har eneansvar for et barn i tre dager. Som heller vil bruke tiden på hygge.

For sist jeg sjekket var nemlig Morfar, min Pappa, en fullstendig oppegående person. I full stand til å skifte bleier, varme melk, smøre brødskiver og synge god natt. Bildene som tikker inn på mobilen i løpet av helgen vitner dessuten om svømmehallturer, lekeplassopphold, bollespising, bamsekjøping og oldeforeldrebesøk. Blant annet.

Og da vet jeg faktisk ikke hva jeg skvetter mest av. Folks oy. Eller det faktum at jeg har tatt det som en selvfølge at alle har en Morfar som Anna. Det er da ingen som oyer seg når jeg forteller at Anna skal til Mormor.

Jeg begynner nesten å lure, trenger bestefedre en Bestemor for å bli kjent med barnebarna sine?God helg!

18 kommentarer:

underveis sa...

Oy, god observasjon av folk og kommentarer.
For å være ærlig så tror jeg dere er heldige. Jeg tror ikke det er så mange bestefedre som har småbarn alene i mange dager. Det burde slett ikke være sånn og kanskje tar jeg feil og det vil sikkert endre seg ettersom nye generasjoner blir besteforeldre. Men det er jo supert at dere er så heldige.

Lykkelinn sa...

Jeg slutter ikke å undre meg over hva folk reagerer på - og ikke minst hva de får seg til å si! Så heldige dere er som har en sånn morfar! Hos oss er det nok mormor som er flinkest til å ha dem alene, men jeg skylder kanskje litt på at de er to. Både min pappa og svigerfar er nemlig flinke bestefedre som gjør sin del av besteforeldrejobben og vel så det. Pappa er for eksempel bleie-sjef når de er på besøk der... ;)

Jeg kjenner mange morfarer som er mye alene med ungene sine, men det er kanskje når de er litt eldre enn det Anna er nå? Kan det henge sammen med at man tror kvinner er best egnet/liker best/fikser best å være sammen med små barn?

Uansett: Så deilig at morfar stiller opp og at dere får en liten pause! Håper dere skal bruke den til noe gøy!

Kirsti sa...

Jeg tenker "oy, så heldig Anna er som har en så fin morfar". Morfaren til Max vil ikke ha barnebarna over natten. han har alltid vært redd for at det skal skje noe. Men han kan godt ha max noen timer alene, sånn på dagen. Nå vil ikke de andre besteforeldrene hans ha han over flere dager heller så her er det ikke noe bedre med en Bestemor i bildet. Mormor derimot. Hun vil gjerne ha Max hele tiden. Så jeg tror det er veldig individuelt dette her.

Livet i Casa Didriksen sa...

Vi har en flott morfar, men ikke en som har ungene alene en hel helg. Til det trenger han mormor :) Kos dere med morfar og la ham kose seg med Anna. Tid med besteforeldre er noe av det mest verdifulle man kan gi sine barn!!

nadja sa...

Oy!
Jeg trodde alle bestefedre var som Annas. For jeg hadde min pappa, som lett ville døgnet natt etter natt hvis det trengtes eller kjørt til verdens enden hvis det trengtes for oss. Som likte å tilbringe tiden på gulvet for å komme nærmere, og snakke med babystemme med en jente som virket å forstå hvert ord av det han sa. Men så ble han borte. Nå har Una en bestefar, og han er fin han, men han trenger nok en bestemor for å bli kjent med sitt barnebarn. Og det var nytt for oss alle.

Heldige Anna, håper hun koser seg. Hva skal dere finne på?

Heidi sa...

Min stefar spurte om å få lov til å være bestefar da vi ventet E. Og så ble han verdens beste Baff, som har tatt seg fri fra jobb for å passe barnebarnet og er den som står opp om natta når tre fine jenter overnatter. Han også klarer brasene finfint. Så heldige vi er!

Anonym sa...

Godt spørsmål!

Jeg synes det er flott når besteforeldre får anledning til å bli kjent med barnabarna på egne premisser. Om det er mormor og morfar sammen eller alene er ikke så viktig.

Du skriver så fint, takk for det!

Casa Kaos sa...

Dere er kjempeheldige som har en så flott morfar.
Jeg tror det blir mer og mer vanlig med slike morfarer (eller, heter det morfedre?)

Her på Sandaker sa...

Underveis: Ja, med tanke på alle kommentarer vi har fått, så tror jeg også at det er vi som er heldige. Men, jeg tror også at det vil endre seg..i hvert fall håper jeg det, for alle sine parter;) men ja, vi er selvsagt kjempe glade for at vi er så heldige!

Her på Sandaker sa...

LykkeLinn: folk har meninger om det meste ja! Men jeh tror ikke folk har ment noe vondt med sine kommentarer sltså, tror bare de er oppriktig overrasket. Og det forundrer meg! (Vel, den kommentaren om at vi er tøffe som sender Barnet alene til Morf hisser meg muligens en smule opp, hehe!) Men tror som sagt ikke ar det er noe vondt ment i kommentarene.

Åh ja, jeg tror så absolutt det kan være noe i det du sier om at vi vanligvis tenker at småbarn, "dulling" og den formen for omsorg først og fremst assosieres med kvinner. Så kommer Bestefedrene inn når det skal spikkes pølsepinner i skogen, sykles eller sparkes fotball? Interessant!

Her på Sandaker sa...

Nullfiresyvni: det er helt klart veldig individuelt! Jeg har jo skrevet dette innlegget kun ut i fra mine erfaringer;) så kanskje er det ikke mange andre som får lignende kommentarer. Jeg synes allikevel det er interessant.

Her på Sandaker sa...

Casa Didriksen: hurra for flotte morfedre! Og ja, enig med deg, tid med besteforeldre er veldig veldig verdifullt! For både barna og besteforeldre. Vi er veldig takknemlige for at Anna har et så godt forhold til alle sine.

Her på Sandaker sa...

Åh, Nadja, bare tanken på savnet ditt gir meg vondt i magen. Håper dere har mange gode minner dere kan ta vare på, og at Una vil få mange fine stunder med sin andre bestefar.

Jeg begynte faktisk på dette innlegget for over et år siden..men glemte det litt bort. Men Anna har hatt mange turer til Morfae alene siden det, med de samme kommentarene fra folk. Men det var altså ikke denne helgen vi hadde barnefri;)

Her på Sandaker sa...

Heidi: Åh så fint med Baff. Vi har også to "ekstra" besteforeldre, som er like kjære og nære for Anna. Hun har jo faktisk tre sett med besteforeldre, heldige henne. Og heldige oss ja!

annikken - osloliv sa...

Interessant spørsmål dette!

Svigerfar vil nok aldri passe Sverre alene i det hele tatt, men han skiftet visstnok knapt bleie på mannen min og brødrene hans heller... Pappa og mamma har alltid vært veldig likestilte i hjemmet, og jeg tror pappa kan passe Sverre alene over natten etterhvert.. Tror jeg?

Her også er det nok bestemødrene som utkrystalliserer seg som de mest aktuelle kandidatene ja...

Her på Sandaker sa...

Casa Kaos: ja, vi er det!! En situasjon som gagner alle parter;) jeg tror, og håper, også at det blir flere slike morfarer/morfedre! (Morfarer er i hvert fall det koseligste navnet!!)

Her på Sandaker sa...

Takk selv Lammelaartanker!;) Ja, jeg er veldig enig i at det er så fint at besteforeldre kan bli kjent med barna på deres egne premisser. Og du har selvsagt rett i at det ikke er så farlig om det er mormor/morfar sammen eller alene. Samtidig, synes jeg det er synd om mange bestefedre blir stående på sidelinjen, fordi vi tror at de ikke kan eller vil. Fordi vi er så vant til at mor/bestemor ordner opp. Og det tror jeg faktisk skjer.

Her på Sandaker sa...

Anniken: Ja, jeg synes også at det er veldig interessant. Og ja, her kan jeg også se en sammenheng (tror jeg) med hvor likestilte besteforeldrene var som foreldre. Og jeg har selvsagt ingen ting med hvordan andre organiserer seg, men jeg synes det er veldig interessant hvordan bestemødrene stort sett anses som "hovedbesteforeldre" de første årene i barnas liv. Og som jeg skrev til Lammelårtanker, så synes jeg det er synd om bestefedre blir stående på sidelinjen fordi vi tror at de ikke kan eller vil.