torsdag 7. mars 2013

Fin nok

- Mamma ører, sier hun. Og drar akkurat litt for hardt i ørene mine. Så hardt at jeg må le. Vi sitter i sofaen, hun har nesa mot meg og ryggen mot Barne-TV. Ved siden av oss, bak en avis, sitter Pappaen. - Mamma nese, sier hun. Og jeg må smile, av å tenke på min spisse nese og hennes søte lille runde. -Mamma hår. Masse hår!  -Ja, nikker jeg. -Mamma har masse hår.  -Mamma hals. sier hun og peker på halsen min. -Og Anna har hals, sier jeg. Peker jeg også. - Anna mage, peker hun. Løfter opp genseren og setter en pekefinger midt i den fine magen. -Og mamma mage, sier hun. Tar tak i genseren min. Vil løfte og peke der også. Og jeg kjenner hvordan jeg strammer inn magen.  Kjenner at jeg stopper hendene hennes, og hører meg selv si: - Nei.  Mens jeg stryker henne på armen. Smiler. -Ikke magen til mamma, den er så stygg. Så stor.

-Ikke si sånn. Sier han bak avisen. Legger den ned. -Det er ikke sant.

Og jeg vet jo at han har rett. At jeg ikke skal si slik. At det ikke er greit å si slik. Ikke til henne. Ikke til noen. For jeg vil jo ikke lære henne å tenke slik. Negativt. Om kropp. Om seg selv.  For jeg vil jo lære henne at fysisk aktivitet handler om å bruke kroppen. Kjenne at den virker. Om sola i fjeset og gode sko på bena, på vei innover skogen. Oppover fjellet. At det ikke handler om sommerkropp2013 og Fast Fit and Fabulous. Jeg vil jo lære henne at sommer  handler om varme svaberg og våte håndklær. Om volleyball og venner. At det ikke handler om å holde inn magen. Om å hele tiden se seg rundt og sammenligne seg med de andre. Ja, det er klisjeer. Men det er også sant! For jeg vil lære barnet mitt å være komfortabel med seg selv. Fornøyd. Ikke bundet til egen kropp. Ikke begrenset av sin egen kropp.

Men hvordan gjør jeg det når hver eneste magasinforside ser ut til å være uenig med meg? Når vi hele tiden bombaderes med forslag til hvordan vi skal komme i form igjen. Som om vi alltid befinner oss i en slags unntakstilstand. Når hver eneste TV-serie ser ut til å markedsføre en viss form for kroppsfasong. Den som sier at slank er det samme som vellykket. Pen. Strukturert. Flink. Når Instagram handler om å få flest hjerter. Flest "pen" og "fin".

Riktignok er hun bare to år. Hun ser ikke alt rundt seg. Enda. Men hun ser meg. Og hun hører meg. Jeg kan starte hos meg selv.

Og jeg skal aldri si slik igjen. Aldri. Jeg lover.

26 kommentarer:

 1. Heisann!! Kom akkurat over bloggen din, og nå har jeg lest og lest. Du skriver så vakkert og tankevekkende, og jeg gleder meg til å følge deg videre!!! Nydelig, nydelig blogg. Klem fra meg

  SvarSlett
 2. Nydelige Carina. Du er så klok. Og det kommer til å smitte over. Det er jeg ganske så sikker på.

  SvarSlett
 3. Hei
  Du har ei lita jente - og du skal gjennom mange år få vise henne hva gode sterke jentekropper duger til og får lov til - av å klatre i trær og leke i søle og gå lange turer og spikke med kniv. Og så skal du fortelle om det mirakelet det er å ha en mammakropp som kunne bære fram ei lita jente som henne - at det kan vi som jenter være glade for at vi (kanskje ) kan få gjøre. Og når hun blir litt større så må du snakke med henne om alle de bildene og bladene og alt dette presset - og være med henne mens hun må hun finne ut av dette. Og du skal bry deg med venninnegjengprat og ha kontakt med andre jenteforeldre når den tida kommer.
  Takk for gode tanker.

  SvarSlett
 4. Eg elska bloggen din, rett og slett, eg berre elska den! Klem frå Malene

  SvarSlett
 5. Føler at jeg skriver dette hver gang jeg legger igjen kommentar, men åh! - du skriver så fint!

  Nært og personlig, og samtidig så viktig og almenngyldig. Heia!

  (Anbefaler innlegget ditt på Facebooksiden min i morgen :-)

  SvarSlett
 6. Carina, du skriver så UTROLIG flott! Kan lese innleggene dine gang etter gang etter gang - og blir like berørt hver gang! :-)

  SvarSlett
 7. Perfekt lesning på kvinnedagen! Og så bra at du ikke si mer negativt om kroppen din, det fortjener den ikke :-)

  Utrolig bra innlegg altså !!

  SvarSlett
 8. Fantastisk godt skrevet! Så nært og virkelig, og så viktig! Med to gutter og en jente selv, er jeg også opptatt av kroppspresset også gutter i dag står ovenfor, men som de over her sier; vi får vise dem med handlingene våre, være gode eksempler selv og gi de sunne forbilder å se til.

  Glad Frk Makeløs tipset om dette innlegget, takk!

  SvarSlett
 9. Utrolig flott blogg du har:). Hvordan kan jeg følge deg på instagram?

  Mvh
  Kari Anne

  SvarSlett
 10. Så sant så sant Carina ;-) gode refleksjoner og flott skrevet. Stolt av deg. Hilsen mammaen din

  SvarSlett
 11. Å, flott bloggpost, dette er så viktig, så viktig! Jeg kunne ikke vært mer enig med deg. Kroppen skal virke. Den skal brukes til lek, trening, kos, avslapning og jobb. Man skal bo i den, den er ikke først og fremst til pynt.

  Jeg gjorde meg noen refleksjoner litt i samme nabolaget da dattera mi var tre år gammel: http://hannej.blogspot.no/2008/09/se-p-meg-jeg-er-sterk.html

  SvarSlett
 12. Hei Heidi. Takk for fine ord, og velkommen hit! Så stas med nye lesere:) nå skal jeg hoppe rett inn til deg! Klem fra Carina

  SvarSlett
 13. Fine Nadja! Takk:) håper i hvert fall det vil hjelpe at man er bevisst. (Og hurra for pappaer som hjelper til med å huske!) Klem fra Carina

  SvarSlett
 14. Kjære Underveis. Takk for gode tanker og råd! Åh, de traff meg rett i magen. Akkurat slik skal det være, slik vil jeg at det skal være! - Carina

  SvarSlett
 15. Hei Malla! Jamen, så fint da, for jeg er like glad i bloggen din!

  SvarSlett
 16. Kjære Frøken Makeløs. Jeg blir like glad hver gang jeg altså..hehe. Men ser jo at skriveriene mine ikke akkurat innbyr til diskusjon og samtale..det er jo litt sånn innoverskriving liksom:)

  Men allmengyldig, den var ny! Takk, det skal jeg ta til meg, og jammen meg bestrebe meg på å få til oftere!

  Og takk for anbefaling (og advarsel, hihi, så vet jeg jo hvor alle tallene kommer fra!)

  SvarSlett
 17. Stina! Åh, tusen takk! så moro å se kjentfolk her! Stor klem til deg og dere!

  SvarSlett
 18. Tine! Takk for det! Og så gøy med kommentarer fra nye folk:) Og du har helt rett, ingen kropp fortjener det! Jeg har ikke tenkt over hvor lett det er å påvirke andre, sarte små sjeler, uten engang å mene det. Aldri slik snakk igjen!

  SvarSlett
 19. Hei Astrid! Takk for fine ord!

  Åh, ja, jeg er så enig med deg at kroppspresset er like stort for gutter. Uavhengig av kjønn, er barna våre utsatt for enormt press utenfra i dag. Vi kan, som du sier, være gode forbilder og gi dem gode analyseverktøy i møte med alle kravene.
  Jeg tenker også, at selv om kroppsfokuset er stort for både gutter og jenter, så er fortsatt kvinnekroppen i større grad offer for objektivisering. Og da tenker jeg at det er ekstra viktig for "gutteforeldre" å snakke med guttene om hvordan de omtaler og ser kvinnekroppen?

  Jammen glad Frøken Makeløs anbefalte innlegget jeg også. Fint å nå ut til flere, og gøy med nye lesere!

  SvarSlett
 20. Hei Kari Anne! Takk for det, og velkommen hit. Så stas! du finner meg som nilsen_c.

  SvarSlett
 21. Hei Hanne! Åh, ja, så bra sagt! man skal bo i kroppen! Det utsagnet skal jeg ta med meg videre. Svarer deg mer inne hos deg jeg!

  SvarSlett
 22. helt FANTASTISK skrevet... åh det er alltid så hyggelig å snike innom bloggen din

  SvarSlett
 23. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 24. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 25. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Hei! Takk for at du legger igjen et lite spor etter deg.